top of page

Wat betekent vrijheid voor jou of een ander? Wanneer ben je echt vrij?  

 

 In 1572 is er een nieuw begin ‘de geboorte van Nederland’. 

Van beeldenstorm tot burgeroorlog, het is een heftige tijd waarin vrijheid gecompliceerd is. 

Willem van Oranje strandt ook nog eens in Enkhuizen en hoe beïnvloedt dat de burgers

en hun vrijheden?  

 

In de hedendaagse wereld kent iedereen situaties die onze vrijheden nu en dan veranderen en hierom vindt TGD dit het perfecte onderwerp voor een gevarieerde voorstelling zoals geen ander.

Bereidt u voor op een avond waarin u valt in het verleden, koninklijk mag lachen en waar de realiteit soms erg dichtbij komt.  

 

Het toneelstuk Enkhuizen in Drie Taferelen: Wachtwoord van Vrijheid zal uit drie verschillende gedeelten bestaan, die u mag komen ontdekken wanneer u het juiste ‘wachtwoord’

aan de poort zegt. 

 

Geen zorgen, het wachtwoord is vaak dichterbij dan u denkt. 

CAST:

 

Aart Schouten

Annelies Sinke

Pascal Mussen

Tessa van der Krogt

Wim Stolk

Jorna Postma

Nicky van Vuure

Nienke Dekker

Ellie van der Schriek

Judy Kaagman

Willeke Poot

CREW:

Tekst en regie:

Anna Hinse en Pim Bijlsma

Techniek: Jauwk Ras en Henk Erich

Deze voorstelling werd uitgevoerd op 20 & 21 oktober 2022 in Cultureel Centrum Drommedaris te Enkhuizen.

RECENSIE

NOORDHOLLANDS DAGBLAD

Toneelgroep Drommedaris laat de vrijheid pendelen tusen Willem van Oranje en een talentenjacht

Vrijdag 21 oktober 2022 om 07:00

ENKHUIZEN

Toneelgroep Drommedaris heeft altijd wel bijzondere producties. Zeker ook dit jaar met Wachtwoord van de vrijheid. Hoe zat het ook weer: Willem van Oranje (Vader des Vaderlands) was van oorsprong Luthers. Die rooms moet worden vanwege de erfenis van zijn kinderloze oom. Hij is aanvankelijk trouw aan Koning Phillip van Spanje. Echter als de andersdenkenden het zwaar te verduren krijgen, kruipt het Lutherse bloed, mede door zijn tweede huwelijk waar het niet gaan kan. Dit leidt ook in Enckhuijzen tot de Opstand ende bevreijdingh op 21 mei 1572.

Op 20 oktober dat jaar zet Willem van Oranje er voet aan wal. En daar begint de voorstelling van Toneel groep de Drommedaris (TGD). Het is een soort drieluik, wat als een carrousel uitrolt over drie etages van cultureel centrum De Drommedaris. Als het publiek het eerste deel gezien heeft en naar de eerste etage gaat begint voor de volgende groep het stuk op de begane grond. Hier krijgen we een stuk geschiedenis voorgeschoteld in de trend van de tv-serie ’Het verhaal van Nederland’. Centrale vraag; hoe vrij waren de mensen toen ter tijd? Hoe vrij ben je als je je geloof niet mag belijden en daarvoor vervolgd wordt tot zelfs in je huis?

Ideaal

Op de eerste verdieping wordt het publiek deelgenoot van een talentenjacht. Niet alleen wat op de bühne gebeurt maar ook achter de schermen. Hoe vrij ben je als je voor je ideaal dingen moet doen die je niet wilt en niemand naar je luistert? Een duidelijke link met ’me too’ is hier gelegd. Weer een etage hoger naar de filmzaal. Hier krijgen we een kijkje in de keuken van een kringloopwinkel. Het blijft lang onduidelijk wat de boodschap is. Maar hoe vrij ben je als je duurzaam wilt zijn en anderen je bespottelijk vinden. Hoe vrij ben je in je kledingkeus? Hoe vrij ben je als je bent onderworpen aan paparazzi en roddelpers? Of misschien zelfs bedreigd wordt. Vrijheid maar ook onvrijheid kennen beide vele gezichten. De oorlog in Oekraïne en de protesten in Iran maken dit stuk actueel en laten zien dat vrijheid veel minder vanzelfsprekend is als wij dagelijks ondervinden. Laten we het met zijn allen koesteren.

bottom of page